Viktig melding!

Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:

  • Bilder vises ikke
  • Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
  • Innhold som ikke vises riktig
  • Utdatert eller feilaktig informasjon
  • Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
  • Feil eller uventet oppførsel
  • Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer

Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.

Flere bilder av Szechuan pepper
Szechuan pepper

Szechuan pepper - Zanthoxylum schinifolium

Navn Szechuan pepper
Latinsk navn Zanthoxylum schinifolium
Familie Rutefamilien
Herdighetssone
Frøbehandling KS13
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende busk
Ytelsesevne 4
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet H + H
Szechuan pepper (barrot) ( Prisgr. F )

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Veldig aromatisk busk fra Kina og Japan som blir opptil 2 meter høy. Bladene kan brukes som smakstilsetning, men hovedbruken kommer fra de pepperkornaktige sorte frøene som har sterke antioksiderende egenskaper. En busk på 10 år gir en avling på ca 1 kg i året. De kan lufttørkes eller soltørkes i noen dager, puttes i en pepperkvern og brukes som peppererstatning. Mister mye av aromaen i løpet av 2-3 år ved lagring i romtemperatur. Det er skallet til frøet som har den karakteristiske smaken, men frøet som er mer smakløst benyttes ofte også. Benyttes ofte sammen med anis eller fennikkelfrø og ingefær i østen for å tilbrede fisk, and og kylling. Lett å dyrke og svært produktiv. Vokser i de fleste jordsmonn. Nærtstående slektninger med samme anvendelsesområder og herdighet inkluderer: 'Zanthoxylum armatum', 'Zanthoxylum piperitum' og 'Zanthoxylum simulans'. Greinskuddene dør noen ganger i løpet av vinteren og bør beskjæres tidlig på våren. Ellers unødvendig med beskjæring. Siden szechuan pepper er i sitrusfamilien har den potensiale til å bære planteskadegjøreren citrus canker (Xanthomonas axonopodis), slik at importerte pepper ofte er varmet til over 70°c - med dertil hørende smakstap. Ellers er ikke szechuan pepper utsatt for sykdommer eller skadedyr (Unge busker av 'Zanthoxylum piperitum' er utsatt for snegleangrep).

Formering av szechuan pepper

: Lett
: Noe vanskelig
: Svært vanskelig

Frø :

Deling : Deling av rotskudd tidlig på våren.

Stiklinger : Rotstiklinger som for pawpaw . Semimodne stiklinger i juli og august.