Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Szechuan pepper - Zanthoxylum schinifolium
Navn | Szechuan pepper |
Latinsk navn | Zanthoxylum schinifolium |
Familie | Rutefamilien |
Herdighetssone | |
Frøbehandling | KS13 |
Spiselig | |
Medisinsk | |
Kjente farer | Ingen kjente |
Bladfellende/Eviggrønn | Bladfellende busk |
Ytelsesevne | 4 |
Jorddekkende egenskap | - |
Jordsmonn | |
Skygge/sol preferanse | |
Skygge/ Sol toleranse | |
Fruktbarhet | H + H |
Szechuan pepper (barrot) ( Prisgr. F ) |
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Veldig aromatisk busk fra Kina og Japan som blir opptil 2 meter høy. Bladene kan brukes som smakstilsetning, men hovedbruken kommer fra de pepperkornaktige sorte frøene som har sterke antioksiderende egenskaper. En busk på 10 år gir en avling på ca 1 kg i året. De kan lufttørkes eller soltørkes i noen dager, puttes i en pepperkvern og brukes som peppererstatning. Mister mye av aromaen i løpet av 2-3 år ved lagring i romtemperatur. Det er skallet til frøet som har den karakteristiske smaken, men frøet som er mer smakløst benyttes ofte også. Benyttes ofte sammen med anis eller fennikkelfrø og ingefær i østen for å tilbrede fisk, and og kylling. Lett å dyrke og svært produktiv. Vokser i de fleste jordsmonn. Nærtstående slektninger med samme anvendelsesområder og herdighet inkluderer: 'Zanthoxylum armatum', 'Zanthoxylum piperitum' og 'Zanthoxylum simulans'. Greinskuddene dør noen ganger i løpet av vinteren og bør beskjæres tidlig på våren. Ellers unødvendig med beskjæring. Siden szechuan pepper er i sitrusfamilien har den potensiale til å bære planteskadegjøreren citrus canker (Xanthomonas axonopodis), slik at importerte pepper ofte er varmet til over 70°c - med dertil hørende smakstap. Ellers er ikke szechuan pepper utsatt for sykdommer eller skadedyr (Unge busker av 'Zanthoxylum piperitum' er utsatt for snegleangrep).
Formering av szechuan pepper
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Frø :
Deling : Deling av rotskudd tidlig på våren.
Stiklinger : Rotstiklinger som for pawpaw . Semimodne stiklinger i juli og august.